Plastik Atıklar

Plastik atıkları simbiyoza sıklıkla konu olan bir kaynak türüdür. Bununla ilgili bazı örnekler aşağıdaki gibidir.

İlk sinerjide, bir atık yönetim ve bertaraf firması bazı müşterileriyle ağır yük ve kimyasal madde taşımada kullanılan atık polipropilen torbalarının bertarafı için iş yapmaktadır. Firma bu torbaları alıp yeniden işleyebilecek başka bir firma ile iletişime geçmiştir. Yeniden işlendiğinde, dayanıklı plastik torbalardan ayrılan polimer tanecikleri yol ve kaldırım için kullanılan bordür taşı vb. içeren çeşitli ürünlerin üretilmesi için satılabilmektedir. Ayrıca iki firma plastik geridönüşümünden polikarbon elde edilmesinde de beraber çalışmaktadırlar. Genel olarak iki firma arasında süren simbiyotik ilişki sayesinde, yıllık 60 ton plastik geri dönüştürülmüş, 60 ton ham madde tasarrufu sağlanmış, simbiyozdaki firmalar genelinde 8000 £ tasarruf yapılmış ve CO2 emisyonu 347 ton azaltılmıştır.
Diğer sinerji ise oyuncak toptancısı bir firma ile bir mobilya ve ev tekstil firması arasındaki polisitren (strafor) valorizasyonu ile ilgilidir. Oyuncakçı firma kesilmiş straforu taneciklere parçalayan bazı ekipmanlar satın almıştır. Elde ettiği tanecikleri fabrikasında veya deposunda topladığı yumuşak oyuncaklarda dolgu olarak kullanmaktadır. Daha fazla polistrene ihtiyaç duyan firma mobilya ve ev tekstil firmasıyla bağlantıya geçmiş, her iki haftada bir bu firmadan 30 m3 temiz polistren tedarik etmeye başlamıştır. İlk yıl 750 m3’ten fazla polistren geri dönüştürülme potansiyeli yaratılmıştır. Ayrıca hem CO2 emisyonları azalmış, hem de daha düşük ürün maliyetinden dolayı masraflar düşmüş dolayısıyla üretim kapasitesi artmıştır.


Üçüncü sinerji ise yine polimer esaslı atıklarla ilgilidir. Ayakkabı sanayisi için iç taban vb. parçalar üreten bir firma büyük miktarlarda polimer esaslı atık üretmekte ve bunların çoğunu atık sahalarına göndermektedir. Ancak firma daha sonra başka bir firmayla anlaşmış ve yılda 1000 ton atığın yeniden işlenmesini sağlamıştır. Bu işlem firmaya 50.000 £’dan fazla tasarruf imkanı vermiştir. Firma aynı zamanda alanının en büyüğü ve selüloz (mukavva), dokuma olmayan (sentetik lif) ve metalik ayakkabı parçaları üretebilen, her çeşit ayakkabı için eriyik madde sağlayan tek işletmedir. Atıklarını dönüştüren firma asıl atıklardan polimer tanecikleri üretmeyi başarmıştır. Ürettiği bu malzeme ise yine ayakkabı parçaları üreten firmaya girdi olarak geri döndürülmüştür. Ayrıca dönüştüren firma geri dönüştürülen malzemeden sentetik süet (bir çeşit yumuşak ince deri) üretmiş ve atığı veren firmaya girdi olarak geri döndürmüştür. Sonuç olarak polimer geridönüşümünden 2.324 ton CO2 salımı önlenmiş, atık sahalarına daha az yolculuk ya da sefer yapıldığından CO2 salımı da 3.645 ton azaltılmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geri Dönüşüm Yolları

AMBALAJ ATIKLARI

Cam Atıklar